Po završetku projekta ePIC, Hrvatska građanima Europske unije omogućava korištenje čak 18 javnih usluga putem interneta!

Slika /slike/test/shutterstock_125411825.jpg

Pristup izvadcima iz zemljišnih knjiga, podnošenje zahtjeva za građevinske i lokacijske dozvole, kupnja vinjeta za plovilo, davanje suglasnosti za izdavanje putovnice ili osobne iskaznice za dijete – ovo su samo neke od hrvatskih javnih e-usluga koje su od prosinca 2019. godine dostupne građanima Europske unije putem interneta.

Da su elektroničke usluge dostupne hrvatskim građanima već je dobro poznata informacija - sustav e-Građani uspostavljen je još 2014. godine dok je u isti trenutno prijavljeno 815.336 jedinstvenih korisnika, a građanima je dostupno čak 64 usluga.
No, od 1. srpnja 2016. godine na razini EU započela je primjena tzv. eIDAS Uredbe čiji je cilj uklanjanje postojećih prepreka u prekograničnom korištenju sredstava elektroničke identifikacije među državama članicama, posebice u domeni pristupa javnim e-uslugama za građane. Iza naoko jednostavne formulacije krije se čitav niz tehničkih i pravnih preduvjeta koje je potrebno zadovoljiti kako bi se građanima jedne EU članice omogućilo korištenje e-usluga  drugih država članica EU te Europskog gospodarskog prostora (Norveška, Island i Lihtenštajn).
Tijekom 2016. i 2017. godine je Ministarstvo uprave, uz potporu Financijske agencije, provelo projekt naziva "Ensuring Access to Croatian Public e-services within e-Citizens Platform for EU/EEA Citizens". Tim projektom omogućena je prekogranična autentifikacija, uspostavljena je platforma europe.gov.hr kao centralna platforma za hrvatske javne e-usluge za strance te je ujedno i razvijeno prvih deset javnih e-usluga.

U svibnju 2018. započeo je projekt „ePIC – Electronic Public Identification Croatia“ koji se nastavlja na dotad učinjeno, a u sklopu kojeg je razvijeno osam novih elektroničkih usluga dostupnih državljanima Europske Unije i Europskog gospodarskog prostora. Sve novorazvijene e-usluge su 17. prosinca 2019. predstavljene na završnoj konferenciji projekta u Ministarstvu uprave:
  • eNautika (online prijava dolaska stranog plovila u hrvatske teritorijalne vode, kupnja vinjete za plovilo);
  • ePomorac (predaja zahtjeva za pristupanje ispitu za voditelja brodice);
  • ePlovilo (izdavanje izvatka iz upisnika plovila, prijava tehničkog pregleda plovila);
  • Osnivanje trgovačkih društava na daljinu (d.o.o. i j.d.o.o.);
  • Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra - ZIS OSS (izdavanje zemljišnoknjižnog izvatka u svrhu ostvarivanja prava nad nekretninama);
  • e-Dozvola – predaja zahtjeva za gradnju i prostorno uređenje;
  • Elektronički oglasnik javne nabave (sudjelovanje u postupcima javne nabave); te
  • ​Suglasnosti u postupcima iz djelokruga rada MUP-a (ishođenje osobne iskaznice ili putovnice za dijete, prijavljivanja boravišta podstanara).

Nositelj projekta ePIC je Financija agencija – FINA, a partneri na projektu su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te Narodne novine d.d. Ukupna vrijednost projekta je 505.407 EUR, od čega je iz Programa za povezivanje Europe sufinancirano 75%, tj. 379.055 EUR.
 

Pisane vijesti